Syksyinen tervehdys teille kaikille - Anna Riitta Eloranta

2.9.2016

Lomat alkavat olla takanapäin ja syksyinen aherrus on saatu käyntiin. Koululaiset ovat aloittaneet koulunkäynnin ja lapset palanneet päiväkoteihin. Lomilta on palailtu töiden ääreen.

Nyt on hyvä aloittaa työt ja suunnata katseet kohti tulevaa.

Olemme suurten muutosten äärellä: Sote-uudistus etenee omaa rataansa, uusi Varhaiskasvatuslaki astui voimaan 1.8.2016, jolloin joissakin kunnissa otettiin käyttöön subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamista 20 h/viikko lapsille, joissa jompikumpi tai kummatkin vanhemmat ovat kotona. Tällä tavalla kunnat ovat laskeneet säästävänsä kuluja. Toivottavasti ryhmäkokoja ei lähdetä suurentamaan seuraavassa vaiheessa.

Toisen asteen koulutusuudistuksen työryhmä jatkaa työskentelyään heti syksyn alussa. Ammatilliset liitot ovat mukana tässä uudistustyössä ja tekevät kannanottoja aktiivisesti. Mitä tämä uudistus tarkoittaa työpaikoilla, jää nähtäväksi. Miten henkilökunta saa aikansa riittämään opiskelijoiden harjoittelun ohjaamiseen jo nytkin kiireisten työpäivien aikana.

Miten tuleva Sote-ratkaisu merkitsee ammattiosastorakenteille ja varsinkin varhaiskasvatukselle, joka jää edelleen peruskuntiin. Onko tulossa suuria alueellisia varhaiskasvatuksen ammattiosasatoja ja miten rakennetaan näiden hallitukset ja luottamusmiestoiminta, joka turvaa edelleen jäsenten edunvalvonnan.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, miten rakentuu mm. pääkaupunkiseudun Sote-ratkaisu. Miten suunnitellaan ammattiosastot valtakunnallisesti ja montako niitä tulee.

Katseet tulee suunnata myös kohti ensi vuotta ja Tehyn tulevia vaaleja. Ollaan aktiivisia paikallisesti ja kannustetaan tulemaan rohkeasti mukaan ryhmän toimintaan.

Syksy jatkuu ja askeleet kohti metsiä, sillä sieniä ja marjoja tuntuu löytyvän tänä vuonna todella runsaasti.